"Alles wat je moet weten over de Fries"

Rhinopneumonie

 

  Rhinopneumonie is een virusinfectie en die wordt veroorzaakt door een herpesvirus. Er zijn drie vormen:

  1. Verkoudheidsvorm
    Ze hebben voornamelijk last van koorts, hoesten en neusuitvloeiing.

  2. Abortus vorm
    Deze vorm veroorzaakt abortus of te vroeg geboren zwakke veulens. Deze worden vaak dood geboren of sterven vlak na de geboorte. Het veulen kan niet geholpen worden maar de merrie zelf is verder niet ziek.

  3. Neurologische vorm
    Deze vorm veroorzaakt ataxie en soms verlamming. Het begint onder andere met een slappe staart en aantasting van de achterhand. In zeer ernstige gevallen kunnen ook de voorbenen aangetast worden.

Oorzaak
Rhinopneumonie bij een paard wordt veroorzaakt door het Equine Herpes Virus (EHV).

Preventie
Een mogelijkheid om je paard te beschermen tegen het rhinopneumonie is door vaccinatie. Een vaccinatie tegen de verkoudheidsvorm is goed betrouwbaar en dat moet minimaal twee maal per jaar worden toegediend. Een vaccinatie tegen de abortusvorm is veel minder betrouwbaar en dient minimaal vier maal per jaar te worden toegediend. Ondanks vaccineren is het toch nog mogelijk dat er op een bedrijf toch merries een abortus krijgen. De vaccinatie biedt dus geen volledige bescherming tegen abortus. Tegen de neurologische vorm van rhinopneumonie is vaccineren waarschijnlijk niet werkzaam. Het vaccineren van alle paarden op een stal vermindert het rondgaan van het virus.


Behandeling
Verkoudheidsvorm
Geef het paard rust en de tijd om te genezen. Zorg voor een frisse en stofvrije omgeving en voer het hooi en kuil nat zodat de luchtwegen niet geprikkeld raken.


Abortusvorm
Isoleer de merrie van andere paarden. Het overleden veulen en de nageboorte dienen meteen verwijderd te worden, omdat deze grote hoeveelheden virussen bevatten. Verpak ze goed en stuur ze op voor nader onderzoek. Kleding van de verzorgers moet je altijd ontsmetten na contact met een besmet paard.

Verlammingsvorm
Het belangrijkst bij deze behandeling is het voorkomen van verdere complicaties.

  • Voorkom dat je paard in paniek raakt en gaat liggen. Zo kan hij zichzelf ernstig beschadigen. Het paard kan ondersteund worden door het in een speciale ‘broek’ te hangen.

  • Voorkom dat zijn blaas overrekt wordt. De zenuwaandoening van de achterhand begint met een blaasverlamming en dit heeft onder andere tot gevolg dat het paard niet meer kan plassen. De dierenarts kan zonodig een katheter inbrengen om de urine af te laten vloeien;

  • Zorg dat het paard voldoende vocht en voedsel binnen krijgt.

 

Dit paard heeft een duidelijke neurologische vorm.

Dit paard heeft verlammingsverschijnselen waardoor hij ondersteuning krijgt via deze 'broek'.

 

Maak jouw eigen website met JouwWeb